Happy Wheel

Happy Wheel

sunnuntai 12. syyskuuta 2010

JOOGAKOULU. Osa 2: Aurinkotervehdys eli Surya Namaskar

Saludo al Sol: Poder Anti Depresivo!
Kuva täältä

Aurinkotervehdys eli Suryanamaskar (surya = aurinko, namaskar = tervehdys) on tuhansia vuosia vanha liikesarja, joka tehdään soljuvasti hengityksen tahtiin. Ideaalisinta olisi tehdä aurinkotervehdys aina aamuisin heti herättyä tyhjällä vatsalla, sillä se hieroo sisäelimiä ja herättää kehon tulevaan päivään. Samalla liikesarja huoltaa kehoa kauttaaltaan voidellen nivelet, lämmittäen lihakset ja venyttäen sidekudosta. Lisäksi syvät hengitykset ja laajat liikeradat aktivoivat verenkiertoa ja lisäävät hapen määrää kehossa.

Aurinkotervehdys tehdään aina joogaharjoituksen alussa, sillä se nostaa sykettä ja lämmittää koko kehoa valmistaen kehon harjoitukseen. Toki sarjoja voi tehdä myös asanoiden välissä aina kun tuntuu, että se on tarpeen. Aurinkotervehdys on myös itsenäinen harjoitus. Jos sinulla ei ole aikaa tehdä kokonaista joogaharjoitusta, tee 5 - 10 kierrosta aurinkotervehdystä. Jo se tekee ihmeitä kehollesi mm. lisääntyvät voiman ja notkeuden muodossa.

Aurinkotervehdys vahvistaa erityisesti käsivarsia, hartioita ja vatsalihaksia; lisäksi se venyttää selkälihaksia, pohkeita, akillesjänteitä, takareisiä ja lonkankoukistajia. Aurinkotervehdyksiä on olemassa monia erilaisia, mutta esittelen tässä klassisen 12-sakaraisen version. Se on oma suosikkini, sillä siinä on mukana lonkankoukistajan venytys, joka puuttuu monista muista versioista. (Toisaalta astangajoogan Surya Namaskar A:ssa ja B:ssä on mukana hypyt taakse sekä eteen käsien väliin, ja nämä hypyt kehittävät ponnistusvoimaa sekä koko kehon hallintaa. Nekin ovat siis oivallisia.)

Aurinkotervehdyksen ideana on siis sitoa asennot soljuvaksi liikkeeksi oman hengityksen tahtiin. Jokaisella sisään- ja uloshengityksellä tapahtuu jotain. Pääsääntöisesti sisäänhengitykset ovat aktiivisia, ponnistavia, maskuliinisia ja sidoksissa auringon energiaan kun taas uloshengitykset ovat passiivisia, lepääviä, feminiinisiä ja sidoksissa maan energiaan.

1. ALKUASENTO: NAMASTE eli rukousasento. Kyynärvarret koukussa ja kämmenet vastakkain rintakehän edessä.

2. SISÄÄNHENGITYS: TADASANA eli vuoriasento. Kohota kädet kohti kattoa, katso peukaloihin ja venytä käsiä ja selkää ylöspäin. Jos haluat ja selkäsi on notkea, voit myös taivuttaa selkää kaarelle taaksepäin.

3. ULOSHENGITYS: UTTANASANA eli alastaivutus. Taivuta selkä suorana alas lantiosta lähtien ja aseta kämmenet lattiaan. Voit hyvin koukistaa polvia, jotta saat kämmenet kunnolla lattiaan.

4. SISÄÄNHENGITYS: LUNGE eli syöksyasento. Astu oikealla jalalla pitkä askel taakse, katso ylöspäin ja venytä oikeaa lonkankoukistajaa.

5. ULOSHENGITYS: PLANK eli lankkuasento. Vie vasen jalka taakse oikean viereen. Ojenna vartalo käsien ja varpaiden varassa tikkusuoraksi jalkapohjista päälakeen asti.

6. HENGITYKSEN PIDÄTYS: CHATURANGA DANDASANA eli kahdeksan kohdan asento (kädet, jalat, polvet, rintakehä ja leuka). Laskeudu käsivarsien varassa lattialle punnerrusasentoon (joko jalat suorina tai polvet maassa). Pidä kyynärpäät koukussa aivan kiinni kyljissä ja kosketa rintakehällä ja leualla lattiaa. Tässä liikesarjan puolivälin kohdassa pidätetään uloshengitystä ja valmistaudutaan sarjan nousevaan osaan.

7. SISÄÄNHENGITYS: KOBRA. Ojenna varpaat ja jalkapöydät lattiaa vasten, polvilumpiot kohoavat irti lattiasta. Käännä reisiä sisäkiertoon (tai ulkokiertoon kehosi rakenteesta riippuen), jotta saat kaikki varpaat tukevasti lattiaa vasten. Nosta rintakehä ja vatsa napaan saakka ylös lattiasta selkälihasten voimin. Lantio ja häpyluu pysyvät lattiassa. Kämmenet ovat lattiassa ja käsivarret suorina. Liikkeen voima ei kuitenkaan tule käsistä, ne ovat vain tukena.

Käsien paikkoja on useita. Perusasennossa käsivarret ovat kiinni kyljissä ja kämmenet olkapäiden alla. Leveäharteisille miehille asento on miellyttävämpi, jos kädet siirtää hieman mattoa leveämmälle. Jos selkäsi antaa myöten, voit siirtää kädet vyötärön kohdalle ja notkistaa selkää voimakkaasti. Jos sinulla taas on selkäkipuja tai ongelmia välilevyjen kanssa, voit pienentää selän notkistuskaarta asettamalla kädet suorina vartalon eteen tai asettua kyynärvarsien varaan.

8. ULOSHENGITYS: ADHO MUKHA SVANASANA eli Alaspäin katsova koira. Käännä varpaat mattoa vasten, työnnä itsesi ylösalaisen V-kirjaimen muotoon vatsa- ja pakaralihaksilla ja käsivoimin. Liike muistuttaa heräävän koiran venyttelyä. Työnnä suorilla käsivarsilla kehoa taaksepäin, puske istuinluita kohti kattoa ja kantapäitä kohti lattiaa. Levitä sormet haralleen "räpylöiksi", varmista että etusormet osoittavat suoraan eteenpäin ja paino on jakautunut tasaisesti kaikille sormille.

9. SISÄÄNHENGITYS: LUNGE eli syöksyasento. Astu oikealla jalalla pitkä askel eteen käsien väliin ja katso ylös. Venytä vasenta lonkankoukistajaa.

10. ULOSHENGITYS: UTTANASANA eli alastaivutus. Astu oikea jalka eteen vasemman jalan viereen. Taivuta selkä suorana kädet lattialle. Katso alas mattoon.

11. SISÄÄNHENGITYS: TADASANA eli vuoriasento. Nouse selkä suorana ylös, kurota käsivarret ja katse kohti kattoa.

12. ULOSHENGITYS: NAMASTE eli rukousasento. Paluu Namaste-asentoon.

6 kommenttia:

  1. Tämä alla oleva näkyy linkkinä mutta ilmoittaa ettei blogia muka ole olemassa ja kun menee blogilinkistä sisään päätyy tähän postaukseen.Olis kiva nähä silti tääkin..voitko kattoa onko siinä postauksessa joku vika vai mikä?

    JOOGAKOULU, Osa 2: Alaspäin katsova koira eli Downward facing dog
    lisääjä Liisa , osoite: Himalajan Nauru - finding My Bliss through Joy - 2 päivää sitten
    Kuvia matkalta: Downward Dog Kuva kohteesta: Kuvia matkalta: Downward Dog

    VastaaPoista
  2. Hei! Tuon linkin kanssa oli ongelmia. Löysin Annen blogista hauskan piirroksen Alaspäin katsovasta koirasta. Innostuin hänen kuvistaan valtavasti ja riemukseni sain luvan käyttää niitä blogissani. Olisin mielelläni tuonut hänen kuviaan laajempaan tietoisuuteen täälläkin. Mutta lisääminen ei sitten onnistunutkaan. Nyt en myöskään onnistu poistamaan linkkiä, joten olen vähän jumissa...

    Kiitos, Thera, kuitenkin ilmoituksesta. Yritän vielä tutkailla, miten saisin joko kuvan toimimaan tai linkin poistettua. ;)

    VastaaPoista
  3. Thera, omalla koneellani linkki ei enää näy. Olen siis onnistunut poistamaan sen omista asetuksistani, mutta linkki seikkailee bittiavaruudesta... Mielenkiintoista. Ok, olen vähän tumpelo näissä teknisissä asioissa. :)

    Kysyisin vielä, että näitkö linkin eilen/ tänä aamuna, vai onko se mukana edelleen? Kiitos vielä kommentista ja avusta! :D

    VastaaPoista
  4. Aurinkotervehdys, eli Surya Namaskara on fyysisen joogan perusharjoitus. Joogan harrastajien mukaan fyysisenä harjoitteena sen tarkoitus on pitää huolta kehosta selkärangasta, nivelistä ja niiden liikkuvuudesta. Aurinkotervehdys voidaan tehdä erilaisissa joogasuuntauksissa hieman eri tavalla, mutta kuitenkin melko samalla tavalla. Aurinkotervehdyksen tausta ja alkuperän on auringon palvonnassa.

    Hindulainen uskonto opettaa auringonpalvonnasta ja joogan aurinkotervehdys tulee suoraan sen opetuksista. Hindulaisuudessa palvotaan Suryaa, joka on aurinko jumaluus.

    Joogagurut opettavat aurinkotervehdyksen salaista tai kätkettyä opetusta. Joogagurujen mukaan aurinko symbolisoi korkeinta sielun tietoisuutta, jossa korkein lähde on sielu itse, jonka sanotaan olevan jokaisessa ihmisessä. Opetuksen mukaan suurimmalla osalla ihmistä tämä korkein sielun tietoisuus on hukassa, koska sitä ei osata etsiä. Gurut opettavat, että tämän tähden esimerkiksi joogan kautta on elvytetty esiin tieto saada ymmärrystä kuinka harjoittaa ja saada esiin sielun korkein tietoisuus. Gurujen mukaan puhdas sielutietoisuus luo ihmisen energisen chakra systeemin, joka luo fyysisen kehon.

    Joogan aurinkotervehdyksen henkisen kasvun päämääränä on tervehtiä, eli palvoa aurinkoa ja kehittää ihmisen korkeinta sielua auringonpalvonnan kautta. Aurinkotervehdys ei siis ole ainoastaan pelkkä fyysinen harjoitus, vaan myös henkisen kasvun harjoitus ja auringonpalvontaa.

    Totuus. Auringonpalvonta alkoi muinaisessa Babyloniassa, josta se levisi kaikkialle myös Intiaan. Jumalan sana (Raamattu) kieltää auringonpalvonnan ja pitää sitä syntinä. Auringonpalvonta on pahan saatanan eksytys, jonka kautta hän eksyttää ihmiset kumartamaan ja palvomaan luotuja taivaankappaleita Luojan sijasta:

    5 Moos 17:
    2 Jos sinun keskuudessasi, niiden kaupunkiesi porttien sisäpuolella, jotka Herra, sinun Jumalasi, sinulle antaa, on mies tai nainen, joka tekee sitä, mikä on pahaa Herran, sinun Jumalasi, silmissä, rikkoo hänen liittonsa,
    3 ja menee ja palvelee muita jumalia ja kumartaa niitä: aurinkoa, kuuta tai kaikkea taivaan joukkoa, minkä minä olen kieltänyt,
    4 ja siitä ilmoitetaan sinulle, niin että saat sen kuulla, niin tutki asia tarkoin, ja jos on totta ja varmaa, että sellaista kauhistusta on harjoitettu Israelissa,

    Raamatun mukainen Jumalan palvonta tarkoittaa sitä että ihminen haluaa elää ja noudattaa Jumalan sanan (Raamattu) opetuksia.

    Aurinkotervehdyksen liikkeet eivät ole pelkkiä fyysisiä harjoituksia, vaan myös pakanalliseen auringonpalvontaan kuuluvia kumarrusliikkeitä, joiden kautta palvotaan aurinkoa ja osoitetaan sille kunnioitusta. Herra Jeesus halua pelastaa ja vapauttaa sinut epäjumalanpalveluksesta, jota joogan henkinen kasvu aurinkotervehdyksineen edustaa.

    teksti kopioitu http://koti.phnet.fi/petripaavola/jooga.html#6d

    VastaaPoista
  5. ihana, pakanallinen aurinkotervehdys! minun jumalani ei ainakaan pahastu, jos kunnioitan ja palvon luontoa. jumaluus ilmenee juurikin luonnossa. aika osuvasti se ismo alanko laulaa: "saarnat on kirjoitettu järviin, metsän uumeniin. jylhiin vuorten rinteisiin." raamattu on meidän ihmisten kirjoittama kirja. sieltä on tietysti helppo siteerata pätkiä tukemaan omaa ennakkoluuluoisuutta ja kapeakatseisuutta. tosiasiassa raamattu on täynnä julistusta, mikä ei enää nykypäivänä päde raamattu-uskovienkaan elämässä.

    VastaaPoista
  6. http://www.riemurasia.net/jylppy/media.php?id=62041

    jäi nimi pois äskeisestä viestistä, terhi täällä kommentoi =)

    VastaaPoista

Ihanaa, että jätät kommentin! Pidäthän kommenttisi sävyn rakentavana ja kaikkia kunnioittavana. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikkikin ovat tervetulleita, niistä voi aina oppia uutta. Toivon kuitenkin, että blogin sävy säilyy positiivisena. Kiitos! =D